sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Salkoruusu ja yrtit terassilla

Hassua kirjoitella näin syyskuussa terassin kesäkuulumisia, mutta ajattelin pistää vähän ajatuksia ylös myös tulevia kesiä varten. Olen Talo Virtasessa asuessamme  joka kesä kokeillut lasitetulla terassillamme vähän erilaisia kasveja. Terassi on etelään päin, joten se muuttuu aurinkoisella säällä helposti todella lämpimäksi ja paahteiseksi. Tämä asettaa aika paljon rajoituksia sille, mitkä kasvit viihtyvät terassilla hyvin. Viime kesänä kokeilin pelargonioita isoissa ruukuissa ja ne viihtyivät hyvin paahteessa, mutta ne eivät tuntuneet tyyliltää oikein terasillemme sopivilta. Pelargoniat talvehtivat hyvin viinikellarissamme, joten pistin ne tänä kesänä ruukussa pihalle. Sateisen kesän vuoksi ne kuitenkin kukkivat ulkona huonosti, joten nostin ne elokuussa terassille ja ne aloittivat valtaisan kukinnan. Jos pelargoniat talvehtivat myös ensi talven yli, saavat ne ehkä viettää seuraavan kesän taas terassillamme.

Salkoruusu viihtyi hyvin kesän terassillamme

Tänä kesänä pohdin, että haluaisin terassille jotain yksinkertaista Moco Homen kalusteisiin sopivaa kukkivaa kasvia, joka kestäisi myös paahdetta. Paikallisessa kukkakaupassa minulle ehdotettiin salkoruusua. Aluksi kukka tuntui vähän isoäidin aikaiselta, mutta ostin sen kuitenkin, ja olen ollut ostokseeni erittäin tyytävinen. Ruusu on kukkinut koko kesän ja se on kooltaan sen verran näyttävä, että muuta kukkivaa kukkaa en ole terassille kaivannut. Nyt toivon, että saisin ruusun säilytettyä viinikellarissamme elävänä myös talven yli tulevaan kesään. Olisi kiva nähdä, miten ruusu viihtyy terassillamme vähän aurinkoisempana kesänä.


Timjami kesäisessä loistossaan

Kukkivien kukkien lisäksi olen kasvattanut joka kesä terassillamme erilaisia yrttejä. Tänä kesänä terassilla viihtyi erityisen hyvin timjami ja basilika. Tarkoitukseni oli kasvattaa myös oreganoa, joka on viihtynyt terassilla hyvin aiempina kesinä, mutta yksinertaisesti unohdin hankkia kasvin alkukesästä. On aika jännä testailla, mitkä kasvit viihtyvät terassilla ruukuissa, kun terassin "yrttinurkkaus" on vähän varjossa. Olen yrittänyt kasvattaa terassilla monia erilaisia yrttejä, mutta tulokset ovat olleet surkeita, joten esimerkiksi minttu, ruohosipuli ja persilja kasvavat meillä pihalla kasvimaalla.

Terassin yrttinurkka


Terssiterveisin, Rouva Virtanen

ps. Kevät on ihana aloittaa terassillamme orvokeilla, mitähän uutta tulevaan talveen keksisi 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti