lauantai 18. helmikuuta 2017

Moderni & käytännöllinen keittiö

Istahdin hetkeksi alas kirjoittelemaan tämän hetkisiä ajatuksiani keittiöstämme. Olen parhaillaan sisustamassa poikamme huonetta uudestaan, mutta kaaoksesta ei ole vielä kuvia, joten tähän väliin vähän keittiöjuttua.



Keittiö on ehdottomasti kotimme sydän, jossa perheemme viettää olohuone-ruokailutilan lisäksi eniten aikaa. Olen kirjoittanut keittiön remontoinnista ja valinnoistamme jo aiemmin postauksissa. Nyt ajattelin pohtia vähän keittiömme käyttöä arjessa. Keittö on myös tila, jonne perheemme, ja monet tutut vieraamme, tulevat suoraan takaeteisemme kautta. Takaovemme edessä on autokatos ja parkkitilaa, toisin kuin etuovella, joten se on vain kätevämpi paikka tulla sisään taloomme. Käytännössä keittiö onkin pitkän eteisemme jatke, ja se aiheuttaa haasteita sisustukselle ja tavaransäilytykselle varsinkin näin talvisin. Tänä talvena minusta alkoi jossain vaiheessa tuntua, että isot kaulaliinat, pipot ja hansikkaat eivät mahdu millään eteiseen niille suunniteltuihin lokeroihin, ja minun pitkät ja paksut kaulaliinat ja huivit alkoivat roikkua ympäri kotiamme. Tiirinkosken tehtaalla käydessäni löysin kivan korin, joka istui kenkätelineen viereen lattialle keittiön puolelle ja se ratkaisi tämän ongelman. Nyt kaulaliinat (ja näköjään myös poikamme villapaidat) mahtuvat mukavasti naulakon lähelle ja halutessaan korin voi nostaa kokonaan pois näkyvistä vaikka toiseen huoneeseen.



Toinen haasteellinen paikka keittiössämme on eteisen puoleinen osa keittiösaarekkeestamme. Siihen tuntuu kertyvän kaikenlaista tavaraa. Remontin jälkeen laskimme tuohon paikkaan sisään tullessamme avaimet, kännykät ja muut pikkutavarat. Parhaimmillaan saareke oli aikamoinen tavaranäyttely ja ennen kokkaamista piti aina ensin järjestellä tavarat pois. Avainten säilytys ratkaistiin pistämällä heti oven viereen avainteline ja ajelehtivia pikkutavaroita (kyniä, muistilehtiöitä, tablettia, puhelimien latureita yms.) varten ripustettiin liitutauluseinälle Iittalan Aitio-hylly/kori. Olen tykännyt kovasti tuosta Iittalan Aitio-sarjasta ja sen pidempi hylly löytyy myös keittiömme seinältä. Puhelimet ovat usein edelleen saarekkeella, ja pääasiassa ne ladataankin siinä kätevien pistorasioiden vuoksi, mutta muuten saareke ei ole enää erilaisen rojun säilytyspaikka. 



Olen tykännyt kovasti keittiömme saarekkeestamme, vaikka se onkin hiukan suuri tilaan nähden. Pohdimme keittiön suunnitteluvaiheessa, tekeekö se tilasta sokkeloisen. Onneksi pelkomme oli kuitenkin turha. Saareke on osoitteutunut oikein toimivaksi. Sen toisella puoella on kirjahylly, kaappi ja keittiöjakkaran säilytyspaikka. Toisella puolella saareketta on paljon laatikoita, joissa on kätevä säilyttää astioita ja ruuanlaittovälineitä. Keittiössämme suurin osa tavaroista säilytetään laatikoissa, joka on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Kaappitilaa on vain vähän keittiön kummassakin sivussa, ja nyt kaapit tuntuvat laatikoihin verrattuna paljon hankalammilta käyttää. Laatikot ovat pysyneet käyttössä todella hyvin järjestyksessä, kun taas kaapit pitää järjestellä monta kertaa vuodessa. Tuntuu, että kaappien perukoille kasautuu aina tavaraa, jota sitten etsitään ja siirrellään jokaista mahdollista kaappiin kertynyttä esinettä. Koululaisen on myös helppo ottaa astiat yms. tavarat laatikoista.



Välillä katselelen ihaillen vähän romanttisempia keittiöitä, joissa on esillä paljon kauniita tavaroitoita. Meillä keittiön tasot ovat melko tyhjiä, jotta tilaa olisi mahdollisimman paljon kokkailla koko perheen ja vaikka ystävienkin kanssa. Kevään tullen keittiömme saa taas väriä, kun yritit alkavat viihtyä lisääntyvässä valossa. Tänään ostin ensimmäisen basilikan, jonka ajattelin istuttaa isompaan ruukkuun ja toivon, että se jaksaisi jo kasvattaa uusia lehtiä lisääntyvässä kevättalven valossa.



Tämä vanha suvussa perintönä kulkenut (ja edelleen toimiva) yleiskone pehmentää vähän keittiömme muuten hyvin modernia linjaa.


Mukavaa lauantai-iltaa toivotellen, Rouva Virtanen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti