sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Matkalla Kuubassa

Tässä postauksessa on vähän tunnelmia ja ajatuksia joulun aikaan tekemästämme parin viikon Kuuban matkasta. Toivottavasti postauksestani on iloa jollekin, joka haaveilee tai suunnittelee matkaa Kuubaan. Suositttelen sitä lämpimästi!


Olimme Kuubassa nyt toisen kerran, edellisestä matkastamme on aikaa lähes kymmenen vuotta. Ensimmäisen kerran matkustimme maahan ajatuksena tavoittaa vielä se historiallinen Kuuba vanhoine autoineen, sikareineen ja ajanpatinoimine rakennuksineen, joka tulee katoamaan, kun maahan tulee toivottavasti jossain vaiheessa demokraattisempi hallinto ja kauppasaarto puretaan. Koimme Kuubassa kaiken tuon edellä mainitsemani ja paljon enemmän, mutta tuolta matkalta jäi mukaan myös uusia ystäviä, ja pysyvä side maahan. Kuuba maana ja sen ihmiset tekivät meihin niin lähteämättömän vaikutuksen, että lupasimme uusille ystävillemme, että tulemme varmasti viiden vuoden päästä uudelleen. Aikaväli vierähti talomme ostamisen ja remontoinin vuoksi lähes yhdeksäksi vuodeksi, mutta nyt palasimme.

Tässä ajatuksiani sekä tietoa Kuubasta vähän teemoiteltuna. Kokosin tämän tekstin sillä ajatuksella, että se ehkä ilahduttaa jotain ensimmäistä kertaa Kuubaan matkaa suunnittelevaa. Jos sinulle herää kysymyksiä Kuubasta tai haluat jostain asiasta lisätietoja, vastailen mielelläni kommenttikentässä. Minulle voi lähettää kysymyksiä myös sähköpostilla.





1. Matkaan valmistautuminen

Meille pohjoismaalaisille paras matkustusaika Kuubaan on talvi syksyn hurrikaanikauden jälkeen. Kesällä lämpötilat nousevat usein todella kuumiksi, mutta näin talvella sää on pääsääntöisesti 20-30 asteen välillä. Kuubaan lähtiessä kannattaa kiinnittää pakkaamiseen tavallista tarkempaa huomiota. Kannattaa varmistaa, että mukaan lähtevät kaikki ne tavarat, joita oikeasti tarvitsee matkan aikana. Kuubassa ei voi mennä noin vain kauppaan ja ostaa tarvitsemaansa, vaan kaupasta ostetaan sitä, mitä siellä juuri silloin sattuu olemaan. Siksi on hyvä varata kaikki perustarpeet mukaansa, jotta lomapäivät eivät mene pilalle etsiessä shampoota tai partakoneenteriä päiväkaupalla.

Kuubaan ei tarvita viisumia, mutta matkaan lähtijän pitää hankkia maksullinen turistikortti, jonka saa Kuuban konsulaatista. Kuubassa on hyvä terveydenhoito, joten jos matkan aikana sattuu sairastumaan, isommista kaupungeista ja turistikohteista löytyy yleensä kansainvälinen lääkäriasema ja apua on turisteille saatavissa nopeasti.



2. Auringon ja meren maa

Kuuba on karibian saari, jota ympäröi lämmin meri ja valkoiset hiekkarannat. Pääkaupungissa Havannassakin voi poiketa rannalle ottamaan aurinkoa, ja meri on läsnä suurimmassa osassa kaupunkia. Mutta toki rauhallisemmat ja idyllisemmät rannat löytyvät muualta kapean ja pitkän saaren rannoilta. Esimerkiksi Santiago de Cuba on idyllinen ja kaunis kaupunki kaukana pääkaupungin hälinästä.

Tyypillinen turistien suosima rantakohde on Varadero, johon Finnair lentää talvella suoria lomalentoja. Jos auringon ottaminen, uima-altaat ja all inclusive -lomailu pienellä paikallisella ripauksella houkuttelee, niin Varadero on varmasti oiva kohde.Varaderosta löytyy kaikentasoisia hotelleita isoine uima-allasalueineen ja palveluineen. Olemme itse olleet kummallakin matkalla lyhyet ajat Varaderossa, ja se on oiva paikka totutella lapsen kanssa aikaeroon ja paikalliseen lämpöön, mutta kovin hyvää kuvaa Kuubasta ei tuolla alueella saa. Varadero on rakennettu turisteille ja paikalliset ovat aiemmin saaneet käydä niemessä vain työskentelemässä hotelleissa, kahviloissa ja kaupoissa, tai ajaa taksia. Nykyään kuubalaistenkin on mahdollista tulla vieraaksi hotelleihin ja liikkua rannoilla, mutta hintataso on paikallisille sellainen, että alueella ei juurikaan heitä näe.



Jos rantaelämä kiinnostaa, mutta ei halua viettää aikaansa ihan täysin "turistireservaatissa" suosittelen varaamaan majoituksen esimekriksi Guanabon kaupungista, joka on Havannan esikaupunkialueella ja vain 30 kilometrin päässä vanhasta kaupungista. Guanabossa löytyy valkoista hiekkarantaa ja turistien kaipaamia palveluita, mutta siellä pääsee näkemään myös paikallisten ihmisten elämään. Guanabossa on muutama hotelli sekä lisäksi tarjolla paljon vuokrattavia huoneita tai kokonaisia taloja. Olimme itse tällä kertaa Guanabossa yhden päivän ja päätin, että seuraavan kerran vietämme enemmän aikaa tässä viehättävässä pikkukaupungissa, josta on helppo lähteä päiväretkille esimerkiksi Havannan vanhaan kaupunkiin.

Jos aiot yöpyä Kuubassa kotimajoituksessa tai vuokraat asunnon, kannattaa muistaa, että kuubalainen elintaso ei ole samaa luokkaa, kuin monessa muussa maassa. Omat pyyhkeet on syytä ottaa mukaan ja kannattaa varautua siihen, että asunnossa ei välttämättä ole saatavilla lämmintä vettä suihkuun. Me yövyimme tällä kertaa suumman osan matkastamme ystäviemme kotona ja se voitti kyllä monella tapaa hotellimajoituksen, vaikka kaikki fasiliteetit eivät hotellin tasoa olleetkaan.

3. Salsa ja ihmiset



Kuubalaiseen kulttuuriin kuuluu vahvasti musiikki. Tuntuu, että tuon auringon ja musiikin voimin ihmiset jaksavat aika raskasta ja kovaa arkeaan. Buena Vista Social Club -elokuva toi kuubalaisen musiikin tunnetuksi ympäri maailmaa. Tuossa elokuvassa soitettuja kappaleita kuulee Havannan baareissa ja esimerkiksi Varaderon turistihotelleissa bändien ja katusoittajien soittamana.

Ensimmäisellä matkallamme istuimme iltaisin baareissa kuuntelemassa musiikkia, ja etsimme mukavia paikkoja, joissa oli mahdollista tanssia salsaa. Havannan keskustassa on kohtuullisen turvallista liikkua myös iltaisin ja öisin kadulla, kun muistaa pysyä ns. turistialueilla.  Myöhään illalla ja yöllä lähes jokaisessa keskustan kadun kulmassa päivystää poliisi. Muutenkin olemme kummallakin matkalla kokeneet liikkumisen eri puolilla aika turvalliseksi. Nyt matkassamme oli ekaluokkalainen, joten baarit ja konsertit jäivät paria päivällä terassilla kuultua bändiä lukuunottamatta kokonaan kokematta.




Ihmiset tekevät Kuubasta Kuuban. Moni asia ei maassa toimi ja ympäristön rähjäisyys voi aiheuttaa aluksi aikamoisen kulttuurishokin. Jos matkustat Kuubaan, toivottavasti pääset tutustumaan paikallisiin ihmisiin ja heidän elämäänsä. Vanhassa Havannassa turisti kohtaa kaikenlaista kaupustelua, erityisesti sikareiden ja erilaisten hevos- ja taksiajelujen tarjonta välillä ärsyttää, mutta yleensä ihmiset ovat hyvin ystävällisiä ja auttavaisia. Kannattaa muistaa, että kuubalaisten peruspalkka on todella pieni (noin 20-30 euroa kuukaudessa), joten juomarahojen jättäminen tarjoilijoille ja siivoojille on varmasti enemmän kuin tarpeen.

4. Vanhat autot



Kun katselee valokuvia Kuubasta, ei voi välttyä näkemästä hienoja vanhoja jenkkiautoa. Vanhoja autoja vilisee kaduilla edelleen runsaasti, mutta vajaassa kymmenessä vuodessa myös uudemmat autot olivat lisääntyneet jonkin verran. Varsinkin turisteille vuokrattavat autot ovat pääsääntöisesti uusia autoja.

Vanhalla jenkkiautolla kulkeminen kuuluu ehdottomasti Kuubassa käynnin kokemuksiin, mutta kannattaa muistaa pari seikkaa. Vaikka osa vanhoissa jenkkiautoista näyttää päälle päin siisteiltä ja hienoilta, itse kyydissäolemisen kokemus voi vaatia vähän totuttelua. Vaikka olin tämän jo edellisellä kerralla kokenut, olin aivan varma Havannan lentokentältä majoituspaikkaamme matkustaessa, että emme selviä hengissä perille. Niin kovaa meteliä vanha auto piti, sen valot tuntuivat olemattomilta pimeällä tiellä ja siinä ei ollut tietenkään turvavöitä. Kauppasaarron vuoksi autoihin on ollut todella vaikea saada varaosia ja niitä on korjattu varsin luovasti. Paikalliset kutsuvatkin vanhoja jenkkiautoja frankenstaineksi, koska niissä ei ole enää yli 50-vuoden käytön jälkeen muuta alkuperäistä, kun kuoret.

Mutta nuo autot ovat aarteita paikallisille. Tällä kertaa kuljimme paljon samalla taksilla paikasta toiseen. Taksikuskimme kertoi, että vanha Chevrolet oli ollut heillä suvussa vallankumouksesta lähtien ja hän huolehti autosta, kuin aarteestaan.





4. Kuubalainen ruoka

Kuubaan ei kannata lähteä kulinarismimatkalle. Monille suomalaisille tulee lämpimästä kohteesta mieleen Thaimaa ja sen maistuvat ruuat, mutta se mielikuva kannattaa unohtaa Kuubassa. Toki tarjolla on runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, mutta muuten kuubalainen ruoka on melko yksinkertaista. Aiemmalla matkallamme söimme paljon ulkona erilaisissa valtion ravintoloissa sekä Varaderon all inclusive -pöydissä, ja kaikki ruoka oli korkeintaan kelvollista laitosruokaa. Olihan se suorastaan hellyttävää, että Varaderon hotellissa oli "italialainen" ravintola, jossa paikalliset kokit yrittivät loihtia italialista ruokaa aivan erilaisista raaka-aineista ja ilman, että ovat itse koskaan maistaneet oikeaa italialaista ruokaa. Söimme myös hienolla kattoterassilla, josta avautui loistava näkymä El Moro -linnoitukselle, mutta hiiligrillissä paistetut äyriäiset eivät maistuneet juuri miltään. Valtio pyörittää Kuubassa käytännössä kaikkia hotelleja ja isompia ravintoloita, yksityiset voivat tarjota matkailijoille kotimajoitusta ja saavat pyörittää asiakaspaikoiltaan rajoitetun kokoisia ravintoloita.



Nyt yksityisyrittämistä on onneksi vapautettu ja esimerkiksi Havannasta voi löytää paikallisten pitämiä pieniä ravintoloita, joissa on todella hyvää itse tehtyä kuubalaista ruokaa. Kuubalainen ruoka koostuu pitkälti riisistä, pavuista, kassava-kasvista, porsaasta, kanasta, kasviksista ja hedelmistä. Hyvin valmistettuna kodeissa ja yksityisissä pienissä ravintoloissa se on oikein herkullista, mutta valtion ylläpitämissä ravintoloissa ruoka on yleensä mautonta.



Turistina kannattaa muistaa, että Kuuba on köyhä maa ja valtio säännöstelee paikallisten ruuan saantia. Naudan liha ja äyriäiset ja osa kalasta (vaikka Kuuba on saari) on varattu turisteja varten, eivätkä paikalliset saa hankkia niitä itselleen. Havannassa on yksi ruokakauppa, jossa paikallisille myydään naudan jauhelihaa, mutta muuten sen hankkiminen ja valmistaminen on yksittäisille kansalaisille rikos. Kuubalainen ruokatarjonta on myös sidottu pitkälti eri kasvien sadonkorjuuaikaan. Nyt lomallamme olisimme haluneet valmistaa tuttavillemme Suomessa niin suosittua avocado-pastaa, mutta mistään ei saanut avocadoja, koska ei ollut niiden satoaika. Poikamme kaipasi myös ranskanperunoita, mutta niitä ei ollut samasta syystä tarjolla tähän vuoden aikaan.

5. Sikarin, rommin ja kahvin pyhä liitto



Kun matkustat Kuubaan, toivottavasti pidät kahvista. Oikea kahville sopiva ilmasto tekee kahvista erinomaisen hienon makuista. Kuuba on rommin ja sikarien kotimaa, ja vaikka en itse ole oikein kummankaan ystävä, tuossa ilmastossa kahvi, sikari ja rommi ovat hieno yhdistelmä, jota kannattaa kokeilla. Kuubalaisille näiden yhdistelmä on melkein pyhä asia, joita nautitaan hyvien ystävien seurassa kiireettömästi.

Sikarien valmistus on myös hieno käsityöammatti, jota kannattaa yrittää päästä katsomaan paikan päälle sikaritehtaaseen. Sikarinkäärijöiden kädentaitoa ei voi olla ihailematta. Me pääsimme ensimmäisellä matkallamme katsomaan sikarien valmistusta Havannan keskustassa sijainneeseen vanhaan sikaritehtaaseen, mutta nyt kuulimme, että sen toiminta on lopetettu. Kannustan kuitenkin ottamaan selville, missä valmistusta pääsee vielä seuraamaan. Sikari, rommi ja kahvi ovat myös hyviä tuliaisia Kuubasta.

6. Tartu hetkeen

Kuubassa ei pääse nettiin, kuin harvoissa paikoissa. Väillä tuntuu, että Kuubassa ei toimi mikään muu, kuin ihmisten sydämmet, ja tämä vaatii oman kärsivällisyytensä meiltä länsimaalaiseen tehokkuuteen tottuneilta ihmisiltä. Mutta maassa on kaikesta huolimatta jotain ainutkertaista, josta kannattaa ottaa kiinni ja nauttia.


Kuuba on kuin aikamatka menneeseen, mutta samalla vahvasti kiinni tässä ajassa: kuubalaiset eivät mieti tulevaisuutta, vaan elävät paljon tässä hetkessä: jos nyt on ruokaa ja lämmintä, miksi murehtia tulevaa, kun siitä ei tiedä. Oletpa sitten kaupunkilomalla vanhassa Havannassa tai rantalomalla: istu alas, kuuntele musiikkia, nauti maisemista, polta ehkä sikari ja juo kulaus rommia, avaa sydämmesi erilaiselle kulttuurille ja ihmisten välittömyydelle ja kurkista menneiden vuosisatojen rikkaaseen ja monivaiheiseen Kuuban historiaan. Tästä maasta jää sinulle varmasti monia muistoja ja kokemuksia, joita on vaikea löytää muualta.

Meillä haaveillaan jo seuraavasta Kuuban matkasta.

Terveisin, Rouva Virtanen








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti