sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Miten suunnitella ja budjetoida remonttia?

Vaikka ulkona on tällä hetkellä lunta ja pakkasta, Talo Virtasessa ajatuksemme ovat paljon jo ensi kesässä. Muutaman vuoden tauon jälkeen tiedossa on aika kokonaisvaltainen remonttikesä. Kesän aikana on tarkoitus tehdä taloon uudet salaojat, piikata kellarista kaikki vanhat betonilattiat pois ja asentaa sinne lattialämmitys tulevaa saunaa ja kylpyhuonetta odottamaan. Meillä on ollut kellarissa myös oma viinikellari, joka tulevassa remontissa siirretään terassimme alla nyt olevaan varastotilaan. Tätä siirtoa aloitetaan valmistella jo nyt helmikuussa, kun terassin alla olevasta vastastosta puhkaistaan suora ovi kellariimme. Aiemmin sinne on kuljettu ulkokautta.

Tällä hetkellä elemme siis aikamoista suunnitteluvaihetta ja sen vuoksi ajattelin kirjoitella muutamia hyviksi havaittuja vinkkejä remontin suunnittelusta budjetoinnista. Nämä vinkit ovat niille, jotka suunnittelevat ja toteuttavat remonttia ainakin osittain itse. Mutta tiivistäen voisi sanoa, tässäkin asiassa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Vaikka kyllä siihen tekemiseenkin menee paljon voimia. :)

Tulevan kesän remontissa viinikellarimme siirtyy toiseen kohtaan


1. Hanki tietoa: vaiheet ja menetelmät

Remontin suunnittelussa ja budjetoinnissa minä olen perheestämme ehdoton sivustaseuraaja, koska kärsivällisyyteni ei riitä asioiden niin pikkutarkkaan selvittämiseen, kun kunnon remonttisuunnitelman ja -budjetin laatiminen vaatii. Puolisoni sen sijaan jaksaa istua kärsivällisesti ja selvittää pienimpiäkin yksityiskohtia. Remontin vaiheet kannattaa miettiä ja aikatauluttaa hyvin ennalta. Hyvän suunnitelman pohjalta voi sitten varata työvälineet ja oikeat ammattilaiset paikalle juuri oikeaan aikaan. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, jos remontille halutaan asettaa selkeä aikaraja, jolloin se pitää saada valmiiksi. Jos remontissa edetään ns. "kädestä suuhun" -periaatteella, eli tehdään yksi vaihe ja mietitään sitten, mitä seuraavaksi, silloin voidaan unohtaa aikataulutavoitteet, koska sekä materiaalien että tekijöiden saaminen ei aina onnistu käden käänteessä.

Jotta remontin aikataulu voidaan laatia tarkaksi, vaatii se jo ennalta hyvää perehtymistä remontin tuleviin teknisiin vaiheisiin: mitä tehdään ja missä järjestyksessä. Netistä löytyy onneksi paljon tietoa amatööriremontoijan tueksi, mutta kaikki vaativammat remonttivaiheet kannattaa suunnitella ammattilaisten kanssa. Esimerkiksi kun suunnitellaan kantavien rakenteiden purkamista, kannattaa ammattilaisen laskea, millaisella rakenteella purettu seinä voidaan korvata ilman vaurioita. Mitä monivaiheisemmasta remontista on kyse, sitä enemmän pitää remontin vaiheita pohtia etukäteen. Meillä on mietitty lukuisia kertoja ensi kesän remontin budjettia laskettaessa, miten eri työvaiheet kannattaa ajoittaa ja mihin kohtaan ammattilaisia kannattaa varata tekemään osuuksiaan, jotta kaikki sujuu jouhevasti ja pääsemme tekemään itselle varatut työvaiheet lomiemme aikana.

2. Viranomaisasiat kuntoon

Remontin vaatimat viranomaisluvat kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin ennen remontin aloitttamista. Jos taloon tehdään suurempia muutoksia, tarkoittaa se rakennusluvan hankkimista. Tämä puolestaan vaatii ammattilaisen tekemät suunnitelmat muutoskohteesta. Lisäksi viranomaiskäsittely yleensä kestää ja luvat maksavat. Joten tähän remontin alkuvaiheeseen kannattaa varata riittävästi aikaa.

Esimerkiksi keittiöremontissamme arkkitehti laati keittiön tilan ja ikkunan uudet piirustukset marras-joulukuussa, me täytimme ja toimitimme rakennuslupahakemuksen kaupungille vuoden alussa ja huhtikuun alussa meillä oli luvat kunnossa toukokuussa aloitettavaa remonttia varten. Rakennuslupaa varten meidän piti tehdä myös naapurien kuuleminen, koska talomme ulkonäkö muuttui hieman ja suunnitelma sisälsi myös aidan talomme ympäri. Myös tämä vaihe vaatii oman aikansa varsinkin, jos kaikki lähitalojen asukkaat eivät ole itse omistajia, vaan omistajat pitää selvittää erikseen. Lupaprosessi voi olla eri paikkakunnilla eri pituinen ja voi venyä entisestään, jos lupapapereihin tarvitaan täydennyksiä.

Jokainen isompi remontti tarvitsee myös valvojan, eli vastaavan mestarin, samalla tavalla, kuin uudiskohdetta rakennettaessa. Vastaavan mestarin nimi tulee rakennuslupiin, joten remontin valvoja kannattaa selvittää jo etukäteen. Koska vastaavan mestarin tulee olla pätevä rakennusalan ammattilainen, myös hänen palkkansa kannattaa huomoida remontin budjetissa.

Viranomaisiin liittyvät asiat vievät aikaa, mutta ne myös maksavat. Remonttibudjetissa kannattaakin huomioida erilaiset lupamaksut sekä lupien valmistelua varten tarvittava ammattilaisten osuus.

Remontin keskellä voi välillä tuntua toivottomalta, mutta hyvä suunnitelma auttaa eteenpäin


3. Tee päätöksiä ja noudata niitä

Remontin suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä tarkkaan ja lyödä lukkoon remontoitavassa kohteessa käytettävät materiaalit ja menetelmät sekä se, miten paljon esimerkiksi työtä ostetaan ammattilaisilta ja mitä tehdään itse. Tässä vaiheessa punnitaan sitä, mitkä ovat haaveet ja toiveet remontin toteutustavasta ja lopputuloksesta ja mitä budjetti sanoo. Jos vain mahdollista, remontoinnissa kannattaa pyrkiä kestävään lopputulokseen. Toki jossain tilanteissa joutuu vain toimimaan, jos esimerkiksi remonttia tehdään vesivahingon jälkeen, jotta kodissa voidaan asua. Kannattaa pohtia, mitä remontissa on valmis ostamaan ammattilaisen tekemänä ja mitä tekee itse. Omat taidot ja ajankäyttö kannattaa miettiä realistisesti jo suunnitteluvaiheessa. Jos huomaat kesken remontin, että omat taidot tai innostus eivät riitäkään remontin tekemiseen, voi budjetti ylittyä reilusti, kun tekemiseen tarvitaankin yllättäen ammattilaisia, joiden työhön ei ole varattu ennalta rahoitusta. Kannattaa myös miettiä, mikä on itselle riittävän hyvä lopputulos, jotta sitä jaksaa katsoa vuosia. Mielestäni hyvä neuvo remontin budjetoinnissa on se, että ensin listaa ne asiat, jotka haluaa ehdottomasti ja joista ei ole valmis tinkimään, sitten listaa asioita, jotka olisivat ihan kivoja, mutta ei välttämättömiä ja lopuksi ne ehkä muutama vähän epärealistisempikin unelma listalle.

Sitten pohditaan, onko haaveisiin varaa ja mistä on valmis tinkimään? Itse suosittelen, että remonttia varten kannattaa odottaa ja säästää vähän kauemmin ja tehdä sitten asiat kunnolla, sen sijaan, että tekee heti pienemmällä budjetilla jotain sellaista, joka jo valmistumisen jälkeen vähän mietityttää.

Ammattilaisen tekemät suunnitelmat auttavat

4. Unohda optimismi!

Remontin budjetti ja suunnitelma kannattaa rakentaa mieluummin vähän isommalla pessimismillä, kuin aurinkoisella optimismilla. Tällä tavalla lopputulos voi joskus yllättää positiivisesti. Remontissa tulee lähes aina yllätyksiä, joita et ole voinut ennakoida ja yleensä ne maksavat. Esimerkiksi meidän keittiöremontissa huomattiin kesken lattioiden avaamisen, että suunniteltua lattialämmmitystä ei voidakaan toteuttaa vanhaan betoniin uria leikkaamalla, vaan lattiat on piikattava kokonaan pois ja valettava uudelleen. Aikatauluun tämä hetkellisesti katastrofilta tuntunut yllätys ei onneksi vaikuttanut, koska markkinoilta löytyi erittäin nopeasti kuivuvaa betonia, mutta kyllähän se nosti remontin kuluja.

Suunnitteluterveisin, Rouva Virtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti