tiistai 2. tammikuuta 2018

60-luvun talon olohuoneen remontti osa 1. Tilaratkaisun muutos

Hyvää alkanutta vuotta 2018!

Ajattelin pitkästä aikaa palata täällä blogissa meidän talon aiempien remonttien dokumentointiin ja muisteluun. Tänä vuonna on käynnistymässä taas uusi vaihe remonteissamme, joten sitä ennen vielä vähän kuvia ja tarinaa olohuoneen muutoksesta ja muista jo tehdyistä remonteista. Tässä ensimmäisessä kirjoituksessa esitellään olohuoneen tilaratkaisun muutoksia ja toisessa postauksessa esittelen tilan meteriaaliratkaisuja.

Kun ostimme Talo Virtasen, se oli melko sokkeloinen ja myös pimeän oloinen, mikä tuntuu hassulta näin jälkeen päin. Talomme eteläpuolella on toisessa päässä makuuhuone ja pitkä sisääntulokäytävä, toisesta päästä löytyy pitkää yhtenäistä tilaa, jossa aiemmin oli olohuone-ruokailutila yhdistelmä sekä erillinen makuuhuone/kirjasto. Talon alkuperäisissä piirroksissa ei ollut tuota erillistä kirjastohuonetta, ja siinä pohjapiirroksessa tila tuntuikin avaralta ja avoimelta. Mutta jossain vaiheessa (ehkä jo rakennusvaiheessa) pitkästä olohuoneesta oli erotettu erillinen makuuhuone, joka teki silloisesta olohuoneesta pienen ja hankalasti kalustettavan. Tilassa oli yhdellä seinällä lähes seinän kokoinen ikkuna, sen vastakkaisella seinällä avotakka, toisessa päädyssä ruokailutila ja toisessa kirjaston seinän levyinen liukuovi.

Tältä olohuoneemme näyttää nyt

Heti tostopäätöksen tehtyämme, päätimme, että olohuoneen ja kirjasto-makuuhuoneen välinen seinä saa lähteä. Taloon jäi silti kolme makuuhuonetta ja tarvittaessa seinän voi myös pystyttää takaisin, jos siltä tuntuu. Ensimmäisenä kesänä ennen muuttoamme teimme olohuoneessa rakenteellisia muutoksia: kaadoimme olohuoneen ja kirjasto-makuuhuoneen väliseinän sekä muurasimme umpeen käytävästä makuuhuoneeseen johtaneen oviaukon. Talomme seinät ovat pääasiassa paikalleen muurattuja tiiliseiniä, mutta kaadettu seinä oli onneksi kevytrakenteinen puuseinä, joka oli helppo purkaa. Kirjasto/makuuhuoneeseen johtaneen oviaukon muurasimme umpeen kahdesta syystä: se toi olohuoneeseen enemmän yhtenäistä seinäpinta-alaa ja toisaalta takakäytävään tuli hyvä tila isolle vaatelipastolle.

Olohuoneen ja kirjasto-makuuhuoneen välisestä seinästä ei tullut remonttikiireessä otettua juuurikaan kuvia

Väliseinä purettu, mutta oviaukko vielä muuraamatta umpeen

Näillä muutoksilla saimme käyttöömme isomman ja avaramman yhtenäisen tilan, joka sopii hyvin meidän perheelle. Tilaa rytmitettiin niin, että olohuoneen "perätilasta" tuli olohuoneen kirjasto-osa: siellä on vanha suvussa kulkenut kirjoituspöytä sekä iso kirjahylly. Olohuoneen keskiosasta löytyy sohva ja televisio, sekä tuoleja oleiluun, ja olohuoneen toisessa päässä lähellä keittiötä on ruokailutila. Kuvaan seuraavaan postaukseen tarkemmin olohuoneemme kokonaisuutta.

Ensimmäisen kesän remontti tehtiin nopeasti ja seinien kaatamisen ja oviaukon muuramisen jälkeen tilojen pintaremmontoiniin ei jäänyt juuri aikaa. Sen verran temme pintaremonttia, että avotakan seinä tasoitettiin ja olohuoneen seinät maalattiin yhtenäisen valkoiseksi, sekä kumpikin päätyseinä vienon harmaaksi. Tiesimme jo tässä vaiheessa, että olohuonetta pitää remontoida vielä enemmän kaikkien pintojen osalta, mutta muuton yhteydessä siihen ei ollut aikaa. Seuraavan talven katselimmekin olohuoneen rikkonaisia verkohokoteloita ja juovaa katossa, kun väliseinä oli poistettu ja olohuoneessa oli monta muutakin asiaa, jotka halusimme muuttaa, mutta kaikkeen ei vain aika eikä inspiraatio riittäneet kerralla.

Takan vanhaa hienoa reunusta jouduimme purkamaan pienen pätkän, jotta olohuoneeseen saatiin tilaa televisiolle

Olohuoneen ikkunaseinä ensimmäisen remontin jälkeen

Ruokailutilan kuvassa vasemmalla olevaa seinää purettiin pois seuraavana kesänä, jotta tästäkin kohdasta saatiin pois sokkeloisuutta. Ensimmäisenä kesänä tila vain maalattiin yhtenäiseksi muiden tilojen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti